dilluns, 16 de gener del 2017

Les masies de Sant Vicenç (Roger Embid)

Ens situem al sud del Bages, concretament al poble de Sant Vicenç de Castellet, on realitzarem una ruta per els voltants del poble on descrobrirem bona part del patrimoni històric d'aquest i la  importància que va tindre en l'època mediaval i moderna. Una ruta plena de masies on hi destaca la presència del cami ral, una via de comunicació que durant molts anys va ser l'únic enllaç entre Manresa i Barcelona.

Fitxa Tècnica i mapa
Inici ruta: Pont de l'autopista



Com arribar
Des de estació FGC:















Des de estació Renfe: 









 

Amb Cotxe:













Descripció de la ruta: 
Començem la ruta al pont de l'autopista, rapidament agafarem un corriol que ens farà guanyar altura fins arribar a un petit nucli de cases habitades, el Raval del clot. Dàquí ens dirigirem per un tram petit de pista a un corriol que baixa i puja,després de passar un parell de tines i barraques de pastor ens conduirà a la primera masia a visitar, Can vinyes.

Can Vinyes
Un antic mas que va ser habitat des del segle XIII fins XIX, la seva economia es basava en l'activitat agricola fonamentada bàsicament per la producció de vinya. 

Continuarem la ruta per una pista plena de pedres, després de una pujada curta arribarem a la segona masia a visitar, la masia de Can Serra.
 Can Serra
Masia habitada des del segle XV fins al XIX, la seva ubicació estratègica l'han convertit en escenari de diferents llegendes i fets protagonitzats per maquis. La casa aniria adquirint importància al llarg del temps, ja que es van fer diferents ampliacions, principalment entre els segles XVII i XVIII. 

Un cop visitada la Serra reprendrem la ruta fent un petit tram de pista fins agafar un corriol amb el que ràpidament guanyarem altura i arribarem al Ginerbal, un antic mas que actuava com a hostal de la gent que recorría el cami ral. Seguirem la ruta seguint el anti cami ral, aquest ens portarà fins a la masia de Sant Jaume de Vallhonesta i el seu hostal, zona pertanyent al Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Sant Jaume de Vallhonesta
El conjunt de Sant Jaume de Vallhonesta es troba al peu del camí Ral Barcelona-Manresa. El conjunt està format per diversos edificis, el mas i l'hostal amb un estat de conservació pèssim, i l'església, que es conserva en bon estat.
Durant la Guerra del Francès va exercir funcions de caserna militar on hi havia el comandament d'altres punts de vigilància repartits pel Bages Sud i el Vallès. L'any 1811, en la retirada de les tropes franceses, aquestes van incendiar l'hostal, però el mas es va mantenir habitat fins els anys 40 del segle XX.
Seguirem la ruta sense deixar el cami ral, començarem una llarga baixada per un corriol anomenat el camí dels maquis, en aquests passarem per una bauma d'origen natural. un cop sortim del corriol farem un tram de pista fins a enllaçar amb un altre sender per el qual passarem el Roure vell del Rubió (arbre ferit per els focs del 1985), en la zona del roure hi podem observar un antic forn del teules. 

 

Antic forn de teules


 Reprenem la ruta i ens dirigim direcció a una de les zones "estrella", Sant Pere de Vallhonesta.
Sant Pere de Vallhonesta 

Sant Pere de Vallhonesta esta format per una esglèsia i un refugi paral·lel a ella que feia les funcions de casa del capellà (Cal Campaner). Es constaten diferents etapes de construcció. La part més antiga és l'absis i l'inici de la nau, corresponents al segle XI. La resta de la nau s'edificà més tard possiblement per a reemplaçar una nau pre-romànica i que posteriorment es va refer en part el mur de ponent on s'assenta el campanar. Aquestes darreres obres sembla que es van fer a finals del segle XIII. 

Cal Campaner (restaurat)

Aquesta casa faria les funcions de casa del capellà i rectoria de l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta. Vallhonesta formava una quadra jurisdiccional independent que va estar en mans de diferents famílies feudals.
Des de l'any 1850 forma part del municipi de Sant Vicenç de Castellet. La primera documentació referent a l'església és del 1115, quan Bernat de Guàrdia dóna a la seva muller Ermessenda béns situats a la parròquia de Sant Pere de Vallhonesta, posteriorment es citada a les llistes de les parròquies del bisbat de Vic anteriors al 1154.

En els ultims anys s'ha restaurat una part i s'utilitza com a refugi excursionista gestionat pel Centre Excursionista de Sant Vicenç des del 1980. Els darrers anys s'ha rehabilitat la part sud de la casa, consolidant els arcs gòtics.

Un cop visitat Sant Pere de Vallhonesta agafarem el GR-4 que ens retornarà al punt de sortida, abans podrem decidir si visitar la Cantera de la Creu o seguir GR avall. 

Vistes a Montesrrat durant la ruta
 
Recomanacions:
-Calçat adequat per caminar
-Roba adequada
-Aigua (només trobarem una font en tot el recorregut, aquesta es troba a Sant Pere de Vallhonesta) 
-Menjar(entrepà,barretes energètiques,fruita,fruits secs...)
-Pals de trekking (recomenables) 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada